Make your own free website on Tripod.com
Johan Sebastian Cammermeyer Welhaven - Aasgaardsreien
Aasgaardsreien

Welhaven likte godt å skrive om mytologi. Særlig gresk og norrønt. En typisk romantisk stil e r å skrive om mytologi. Asgaardsreien kan trygt bli plassere Welhaven mer som en romantiker enn en klassisist, som noen vil hevde . Asgaardsreiet var i følge folketrua et ridende følge av onde ånder som fòr støyende gjennom luften. Dette skulle være en straff for at de i livet hadde forsverget seg til djevelen. Tor med hammeren, som var symbolet for torden og lyn, var i spissen. Dette verket beskriver selv hvor redde folk var for reien, og ble de tatt, ja da kunne de vente seg det verste!

Asgaardsreiet er bygd opp av 8 verslinjer à 17 strofer. Rytmen i diktet er rask, og leser man det er det som å høre en hestegalopp. Eller er det reiet man hører ? De første strofene beskriver han hvor høylytt dette reiet er og at folkets frykt for reien. Det blir beskrevet når reien pleier å ferdes er "ved Høst og Vinter i barske Nætter, men helst den færdes ved juletider". Hvorfor akkurat juletider? Det kan være fordi det var mest bråk ved juletider hvor folk drakk og drev uskikkeligheter.

I diktet skriver Welhaven om et bryllup som blir holdt på Øvre-Flage, nettopp ved Juletidene. Det er et bondebryllup med full fest. Ettersom det jeg tolket holdt festen på i 3 dager: "tre hellige Juledag til Ende". 3 strofer, hvor i den tredje skriver: " Den tredje Kveld, da Øllet var drukket, gjennem al den Helg af Gamle og Unge". Trolig slik bryllupstradisjonene var på den tida (livlig drikke-Gilde). I denne tredje dagen er gjestene meget beruset og mette. Kjøkkenmesteren (kjøgemesteren) skulle til å holde en tale da plutselig noen styrtet in i Gildet: Brødrene Grim og Ulv. De hadde "slagsmaalsmærker" på pannene og var beryktede som "Seims-Bersærker". Grim er tydelig forelsket eller "var forskudt" av bruden. Gjestene som prøvde å sloss med de uvelkomne ble kastet til side (berusede mennesker er ikke i stand til å fokusere riktig). Brudgommen prøver å få dem til å gå, men brødrene var ute etter brudgommens liv. Brudgommen blir beskyttet av kvinnene som prøver å lage ring om gutten. Den eldre kvinnen prøvde å beskytte brudgommen mest, men brødrene "endsed ei kvinnemildhed" og banet seg fram til brudgommen og slepte han ut døren. Noe som endte med et stort slagsmål.

Brudgommen blir hardt skadd, og Grim har skåret han i brystet og strupen. Ulv er redd og "skjælved og bøved som Aspeløvet". Kanskje Ulv aner hva som kommer til å skje ? For i neste strofe kommer nemlig Asgaardsreien! Welhaven bruker kjennetegn for hvordan reien høres ut som: "Da klinger Lurer, da er der en Støi, af Bjælder og vinglende Ridetøi " Dette er fra 2.strofe, og nå kommer ti til den 14. strofen hvor Welhaven beskriver den samme lyden. Dette gir gjentakelse og et fint kjennetegn av reien som man kan «høre» komme. Det de hører er Asgaardsreien som kommer etter brødrene Grim og Ulv. De blir drept mens brudgommen, som var nærmest ved døden, ble pleiet og tatt hånd om. Han overlever til å fortelle sagnet videre til sine barn og barnebarn.

Asgaardsreien er et spennende verk som Welhaven har beskrevet så fantastisk. Mytologi dyrkingen til Welhaven finner vi i nesten alle samlingene han ga ut. Asgaardsreien er litt spesiell i henhold til at den beskriver norsk gammel folketru. Med romantisk skrivemåte skildrer Welhaven en rei som fyker over hus og hjem i oldtids-Norge, hvor ærefrykt for de norrøne Gudene herjer blant folket. Welhaven brukte ikke ord for å beskrive hvordan reiet så ut, men jeg tror det er fordi han ville la det være opp til fantasien til leseren. Og dette verket gir leseren så mange bilder å ta seg til. Tilogmed lyden av reien som kommer…

Neste side
Tilbake til hovedsiden
e-mail